Тука ќе ја видите теоремата за надворешен агол на триаголник! Ова видео ќе ви покаже дека постои поврзаност меѓу било кој надворешен агол кај триаголник и двата непосредни (во однос на надворешниот агол) внатрешни агли.

Teorema za nadvoreshen agol kaj triagolnik

Во вториот дел од видеото имате практична употреба и тестирање на правилото за останатите два надворешни агли на истиот триаголник за истото да се потврди!Следете ја www.matematikazasite.com!

Следете ги информациите и материјалите кои ќе бидат објавени во иднина со поврзување на профилите на www.matematikazasite.com на Facebook, Instagram, Twitter и Youtube со користење на копчињата подолу.

 

Tags: , , ,